Totaaloverzicht  Nieuws!
huis

Ramen inbraakwerend maken

Beveilig de beweegbare ramen

Houten ramen laten zich meestal gemakkelijk beveiligen met de grote keus aan hang- en sluitwerk dat hiervoor verkrijgbaar is bij de hang- en sluitwerk specialist.
De noodzaak van het vervangen of bijplaatsen van slotjes is vanwege zgn. gaatjesboorders, die met deze methode gemakkelijk de traditionele raamsluitingen kunnen manipuleren.
inbreker

Naar buiten draaiende ramen

Traditionele (stompe) houten ramen
Scharnieren
Of de scharnieren nu aan de bovenkant of aan de zijkant zitten, je voorziet ze van een stel voordelige dievenklauwen. Ziezo, klaar!

Volgens het PKVW moet je aan beide zijden van het raam aan 2-sterren voldoen. Aan de scharnierzijde heb je dat zojuist opgelost met de twee dievenklauwen. Nu nog even de sluitzijde in orde maken.

Raamsluitingen
Volgens het PKVW moet ieder raam aan de sluitzijde een inbraakwerendheid hebben van 2-sterren. In de praktijk kiezen we meestal voor 2 opleg grendelslotjes of voor (veel mooier) 2 afsluitbare raamboompjes die de eventueel aanwezige afgekeurde sluitingen vervangen.

In de praktijk gaat het vaak als volgt:
Bij een raam met 1 raamboompje, worden twee grendelslotjes bijgeplaatst.
Bij een raam met 2 raamboompjes worden deze vervangen door 2 goedgekeurde modellen.

Bij gebruik van raamboompjes moet minimaal één raamboompje zijn voorzien van een sleuteltje. Geef bij bestellen de draairichting op.

raamsluiting
Er zijn meer mogelijkheden dan de hierboven afgebeelde sluitingen, zoals in te frezen meerpuntsluitingen. Wij houden ons hier aan die producten die m.b.t. prijs en montagegemak het meest aantrekkelijk zijn.

Alle sluitingen, hierboven afgebeeld, hebben 1 SKG-ster en dus heb je er altijd twee nodig per raam (*zie uitzonderingen)
Plaats ze niet te ver vanaf de hoeken van het raam, een raamboompje met sleuteltje altijd aan de onderzijde. Bij een hoog draairaam, de bovenste (meestal) op ooghoogte.

Naar binnen draaiende ramen

Hier hoef je de scharnierzijde niet aan te passen, de scharnieren zitten immers aan de binnenkant en zijn onbereikbaar van buiten af. Voor de raamsluitingen gelden dezelfde normen als bij naar buiten draaiende ramen. Als je raamboompjes gaat kopen, let er dan op dat deze geschikt zijn voor naar binnen draaiende ramen. In plaats van een sluitplaatje wordt er dan een sluithaak bij geleverd. Let bij het bestellen ook op de draairichting van deze raamsluitingen.

Uitzonderingen

Uitzondering
Als je een raampje hebt dat kleiner is dan 50cm hoog bij 50cm breed, dan hoef je slechts 1 goedgekeurde raamsluiting te plaatsen. Dat kan een Axaflex zijn, een grendelslotje of een raamboompje. Maar wel met een sleuteltje natuurlijk.

Bovenlicht, klepraam, valraam

Schrik niet maar als de raamopening van je bovenlicht groter is dan 15cm moet je er iets aan doen. Je zou het niet zeggen maar daar past iemand doorheen en dus is dat raam inklimbaar. Er zijn nu eenmaal bendes actief die een klein kind door zo'n opening naar binnen drukken om hem je deur te laten openen.
Dit raam draait naar buiten en je zet er dus dievenklauwen in en schroeft er twee raamsluitingen of grendelslotjes op.
Tenzij je raampje onder bovengenoemde uitzondering valt natuurlijk.
Er is overigens nog een andere mogelijkheid en dat is een doorklimbeveiliging.

Doorklimbeveiliging

Misschien niet de meest mooie oplossing maar dat zijn al die slotjes op je raam ook niet. Je plaatst één of meer barrièrestangen in de raamopening waarbij je er voor zorgt dat de tussenruimtes nooit groter worden dan 15cm.

In dat geval hoef je geen dievenklauwen in te boren en kun je de bestaande raamsluiting(en) laten zitten.

En dan komt er wellicht een probleempje om de hoek kijken:
Als die raamsluiting toevallig een Axaflex is, kan hij niet meer onder je barrièrestang doordraaien want hij heeft meer draairuimte nodig dan de voorgeschreven 15cm. Je zou de Axaflex kunnen vervangen door een kleiner model of je plaatst een speciaal voor dit probleem gemaakte barrièrestang met bocht of een andere doorklimbeveiliging voor deze toepassing van SecuProducts.

secuproducts

Barrièrestang DHZ

Als je gaat doe-het-zelven verspeel je een PKVW goedkeuring van je raam, maar een barrièrestang kun je heel gemakkelijk zelf maken:

Neem hiervoor een stuk cv-buis met een diameter van 15mm. Als lengte neem je de openingsbreedte tussen je kozijnstijlen (dagmaat) en telt daar 5cm bij op. Vervolgens boor je in de ene kozijnstijl een gat van 5cm diep en in de andere kozijnstijl een gat van 2,5cm diep.

In de cv-buis doe je een draadeind van 10mm met dezelfde lengte.

Daarna steek je de buis eerst in het diepste gat en schuift het daarna in het ondiepe gat. Met een spaanplaatschroef die je in het kozijn draait bij het diepste gat voorkom je dat de buis er weer uit gehaald kan worden.

Je hebt nu een prima werkende - niet goedgekeurde - inbraakwering. Het draadeind voorkomt doorzagen, zodra de zaag het draadeind raakt zal deze meerollen met de zaag en voorkomen dat de zaag door je buis gaat. Uiteraard heb je de buis van te voren in een passende kleur geschilderd.

Let op!
Werk na plaatsing de boorgaten af met een goede kit (ms-polymeer) om inwateren te voorkomen. Plaats om deze reden een barrièrestang met boorgaten NOOIT verticaal. Daarmee vraag je om het ontstaan van houtrot in je onderdorpel.

Valramen

Deze ramen draaien naar binnen en liggen vaak los in een sponning en zijn dan niet voorzien van scharnieren. Je zou er veiligheidsscharnieren op kunnen schroeven en afhankelijk van de hoogte er 1 of 2 raamsluitingen op kunnen zetten.
Maar vooral die scharnieren blijkt ingewikkeld vanwege de aanwezige sponning. De gemakkelijkste manier is hier een barrièrestang aan de buitenkant, bijvoorbeeld de zelfgemaakte stang als hierboven beschreven.

Dichtschroeven!

Een bovenlicht en een valraam zijn van oorsprong bedoeld om te ventileren. Als je ventilatie genoeg hebt, zou je een dergelijk raam met een paar stevige spaanplaatschroeven in het kozijn kunnen vastschroeven. Dan heb je daarop geen beveiliging meer nodig! Een andere optie is het raam te vervangen door een plaat multiplex, eventueel voorzien van een afsluitbaar ventilatierooster.

Draai/kiepramen

Dit type raam - ook wel draai/valraam genoemd - wordt zowel in hout als in kunststof geproduceerd. Soms kan het sluitwerk worden opgewaardeerd naar PKVW niveau door het vervangen van de sluitnokken door vh-nokken. Ook zal de bedieningsgreep moeten zijn voorzien van een sleuteltje.

Is dit allemaal te moeilijk of niet mogelijk dan kun je soms kun je met 2 voordelige opleggrendels van Abus of Fuhr je raam ook voldoende beveiligen. Je plaatst er één links en één rechts.
Wordt het je allemaal te complex of wil je niet je eventuele nog bestaande garantie verspelen, dan kun je het beste advies vragen aan de dealer, de fabrikant of aan een PKVW adviseur.

fuhr-raamvergrendeling-150s
Fuhr vergrendeling 150S
RAMEN BEVEILIGEN

Wat hebben we hieruit geleerd?

  • Geen dievenklauwen nodig bij naar binnen draaiende ramen
  • Bij ramen kleiner is als 50cm hoog of 50cm breed hoef je slechts 1 inbraakwerende raamsluiting te plaatsen
  • Op een klepraam en valraam kan je ook een doorklimbeveiliging monteren
  • Als een raam moeilijk of niet te beveiligen is kan je altijd overwegen om het vast te schroeven in het kozijn

Ga door naar: Tuimelramen


Aandachtspunten veilig wonen
Veilig wonen belangrijker dan certificaat PKVW

Op deze Veilig Wonen website is veilig wonen belangrijker dan het behalen van het PKVW certificaat, het Politiekeurmerk Veilig Wonen®. Met een PKVW certificaat krijg je bij sommige verzekeraars korting op de premie. Maar reken je niet rijk. De investering die je daarvoor moet doen is vaak vele malen hoger dan het prijsvoordeel en het PKVW is niet voor iedereen haalbaar.

Wij gaan voor Veilig Wonen maar niet perse voor het PKVW-certificaat. Wel gaan we voor inbraakwerendheid op een manier die gunstiger is voor je portemonnee. Op deze website gaan we uit van een normale woning met houten kozijnen, gebouwd in een tijd dat veilig wonen niet aan de orde was. We gebruiken zoveel mogelijk begrijpelijke taal waarbij voorop staat dat je veel aanpassingen zelf kunt gaan uitvoeren.

slotenshop


 
copyright © 2010 -
vindikhier.nl - all rights reserved