Inhoudsopgave
Bitters en Likeuren
eierlikeurn


Zelf advocaat maken

Advocaat uit de winkel
Commerciële advocaat is een dikvloeibare likeur die bereid wordt met eieren, alcohol in bijna pure vorm of in de vorm van brandewijn of jenever of andere hoog-alcoholische dranken, gecondenseerde melk en suiker. (wikipedia)

Voor dun vloeibare advocaat wordt het gehele ei gebruikt. Voor de dikke advocaat, die lekker langzaam uit de fles komt, worden alleen de eierdooiers gebruikt.

Het alcoholgehalte van advocaat is ongeveer 14% vol. Er is een versie met een lager alcoholgehalte (8% vol.) welke wordt verkocht als Tokkelroom. Deze eierdrank mag vanwege dat lage alcoholgehalte de naam advocaat niet dragen.


advocaat-in-mooie-fles
Zelfgemaakt smaakt het lekkerst

Advocaat zelfgemaakt
In onze eigen gemaakte advocaat gebruiken wij geen kleurstoffen, de kleur is dus een beetje afhankelijk van de kleur van de dooiers. Maar daar smaakt onze eierlikeur niet minder om. Integendeel, niets lekkerder dan vers!

Wat heb je nodig

 • 20 eierdooiers
 • 400 gr suiker
 • 2 vanillestokjes
 • 40 cl alcohol van 80 %

Zo maak je het

 1. Doe de eierdooiers en de suiker in een kom. Klop het mengsel daarna door met een garde, zodat het goed wordt gemengd. Het mengsel hoeft niet luchtig te worden.
 2. Snijd de vanillestokjes in de lengte door en schraap het merg eruit. Dit merg doe je nu bij je advocaat in wording.
 3. Voeg eventueel een snufje zout toe, maar persé nodig is dit niet.
 4. Nu voeg je al kloppend de alcohol toe.
 5. Verwarm het mengsel, al roerend, au bain marie tot een temperatuur tussen 50 en 60°C. Daarna zet je het vuur laag en houdt je de temperatuur een uur lang tussen 50 en 60°C. Tijdens het hele proces blijf je roeren.
 6. Daarna laat je de advocaat afkoelen en is hij klaar om te proeven.
 7. In een goed afgesloten fles, kun je de advocaat zeker 4 weken in de koelkast bewaren. Maar dat gaat je vast niet lukken!
 8. Tip:
  Een digitale kookthermometer is een zeer handig stukje keukengereedschap bij het maken van advocaat en veel andere kook, bak en braadwerk. Het stelt je in staat om nauwkeurig de temperatuur aan te houden.

LIKEURGADGETS

dessert-met-advocaat
Heerlijk dessert met je zelfgemaakte advocaat

Hoe & Wat
Als je de advocaat graag dikker wilt hebben, kun je gebruik maken van een klein beetje gelatine.

Advocaat eet je met een lepeltje uit een likeurcoupe of een klein portglas, vergezeld van een toef slagroom. Daarnaast wordt advocaat gebruikt op ijs en gebak.

Je werkt met rauwe eieren. Deze kunnen salmonella bevatten en de salmonella bacterie gaat pas dood bij minimaal 70°C. Als dit voor jouw risicovol is, dan kun je gepasteuriseerd vloeibaar eigeel gebruiken.
Heb je geen toegang tot groothandels als Hanos, Sligro en Makro, wij hebben het eerder aangetroffen bij Jumbo. Het is ook online te bestellen bij Hollands Kaashuis

eigeel

Wat doe je met het overgebleven eiwit?

 1. Je kunt de overgebleven eiwitten nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt de eiwitten ook afzonderlijk invriezen in een ijsblokjesvorm. Handig als je eens een taart wilt bakken en drie eiwitten nodig hebt. Je kunt de eiwitten in de diepvries 3 maanden bewaren.
 2. Je maakt er lekkere meringues van.
 3. Gebruik je eiwitten voor macarons, bokkenpootjes of kokosrotsjes.
 4. Een schuimkraag op een taart.
 5. Maak îles flottantes, een klassieker uit de Franse keuken.
 6. Maak er een lekkere chocolademouse mee.

Zelf alcohol distilleren?
Als je ook de alcohol zelf wilt maken, is er een uitstekend boekwerk waarin helder wordt uitgelegd hoe dit voordelig en veilig zelf te doen.
Voor het perfecte handboek voor het zelf stoken van alcohol klik je hier.

Bitters & Likeuren'Enjoy Life'


 
copyright © 2010 -
vindikhier.nl - all rights reserved