Inhoudsopgave
body-health
mengen en roeren

Lippen cosmetica, zelf maken

Liprouge (onafwisbaar)

Recept no. 1.
Ricinusolie 300 dl
Lanoline 45 dl
Bijenwas 45 dl
Eosine 30 dl
Lakrood 30 dl

Recept no. 2.
Ricinusolie 270
Cetylalcohol 45
Stearinezuur 12
Lanoline 45
Glycerinemonostearaat 45
Eosine 25
Lakrood 12
Parfum
In beide recepten kan naar wens parfum toegevoegd worden. Met behulp van kunstmatige verlakte, dus onoplosbare teerkleurstoffen, kan de massa op de gewenste tint ingesteld worden.
vrouw-gezicht-huid
HEBBEN!

Lippenbalsem

Recept
Paraffine-olie 600 dl
Vaseline 200 dl
Paraffine 200 dl
Ozokeriet 25 dl
Bijenwas 75 dl
Parfum enige tienden van procenten


Zo maak je het:
Het materiaal wordt eerst samengesmolten en bij het afkoelen voegt men het parfum toe. De pommade wordt gebruikt om het springen van de lippen te verhinderen. Indien de prijs het toelaat verdient het aanbeveling een deel van de petroleumproducten door lanoline, olijfolie en cacaoboter te vervangen. Door enige procenten fijn zinkoxyde met het mengsel te malen wordt het materiaal beter wit en de pommade werkt genezend op ontstoken lippen.

Lippenstift

Recept 1
Ceraflux 13 ,5 dl
Cetiol 6
dl
Bijenwas 10
dl
Ceresine 4 ,3 dl
Lanettewas 1 ,5 dl
Parfum 1 ,2 dl
Stearacol 54
dl
Rood lakpigment 6 ,5 dl
Eosine 3
dl

Lippenstift

Recept 2
Gele vaseline 1800
dl
Gele ceresine 500
dl
Zoete amandelolie 500
dl
Spermaceti 1000
dl
Carnauba was 1000
dl
Eucolor 800
dl
Eerst worden de spermaceti en de was gesmolten, daarna wordt de gesmolten oplossing van ceresine, vaseline en amandelolie toegevoegd en tenslotte de eucolor. Je moet voortdurend goed roeren.

Lippenstift

Recept 3 (niet-afgevend)
Olijfolie 16 dl
Cacaoboter 8 dl
Stearinezuur 6 dl
Paraffine 8 dl
Bijenwas 7 dl
Carnaubawas 1 dl
Lanoline 2 dl
Eosine 3 dl
Karmijn 3 dl
Propylparahydroxy-benzoaat 0,1 %
Parfum naar believen
De olie wordt eerst met de wassen gesmolten. De onoplosbare kleurstof wordt met de olie fijn gemalen, de oplosbare kleurstof wordt eenvoudig bij het smelten opgelost.
De eigenschappen van dergelijke lippenstiften kan men wijzigen door de verhouding tussen olie en was te veranderen. Bovendien werken de onoplosbare pigmenten anders dan de in olie oplosbare kleurstoffen. Hiernaast voegt men soms nog een kleurstof toe, die in water oplosbaar is, als tartrasine en ponceau.
HEBBEN!

Lippenstift (kissproof)

Recept 4
Gele vaseline 91 dl
Witte ceresine 17 dl
Paraffine 6 dl
Ozokeriet 6 dl
Carnaubawas 42 dl
Zoete amandelolie 20 dl
Paraffine-olie 33 dl
Kleurpoeder ca.40 dl
Kleurfixateur P&S 48 dl


Zo maak je het:
De carnaubawas wordt gesmolten. De andere wassen en vetten worden eerst samengesmolten, waarna men de carnaubawas bij de andere vetten voegt. De helft van de massa wordt nu met het kleurpoeder gemengd en op een walsmachine uiterst fijn gemalen, zolang tot men met de loupe geen puntjes meer kan vinden. Vervolgens voegt men de tweede helft van de vetten toe en verhit de gehele massa op een waterbad.

Inmiddels heeft men de fixateur voor lippenstiften eveneens op een waterbad gesmolten en nu wordt de gesmolten fixateur aan de gehele massa toegevoegd. De massa laat men onder gestadig roeren afkoelen, om te verhinderen, dat zich kleur op de bodem afzet. De nog half vloeibare massa wordt geparfumeerd en in koude vormen gegoten. De lippenstift is absoluut "kissproof"

Lipstick for the stage

Recipe
Vaseline 40 dl
Paraffine 20 dl
Paraffine-olie 10 dl
Carnaubawas 5 dl
Lanoline 5 dl
Pigment (kleur) 10 dl
Parfum naar wens
Als kleurstof neemt men in het algemeen weer een onschadelijke rode tot oranje organische kunstmatige lak.

Lippenzalf

Cacaoboter 20
dl
Spermaceti 15
dl
Bijenwas 10
dl
Ceresine 10
dl
Watervrije lanoline 10
dl
Cetiol 45
dl
burlesque
HEBBEN!

De inleiding is van belang voor alle pagina's van mengen & roeren, sla deze dus niet over
Inleiding

Belangrijk

Voorkom ongelukken!
Gevaarlijk of vergiftige stoffen worden veelal bij de recepten aangegeven. Men mag echter nooit vergeten dat alle chemicaliën relatief gevaarlijk zijn. Na het werken met chemicaliën moet men dus in ieder geval de handen wassen, gedurende het werk mag men met de handen niet aan de oogen komen. Bij het werken met brandbare vloeistoffen mag volstrekt geen vuur in het vertrek aanwezig zijn.

Aanvulling door vindikhier.nl
Beslist lezen!

Op deze website geven wij oorspronkelijke teksten weer uit het boek 'mengen en roeren, verschenen in de dertiger jaren. Lees vooral de hele tekst op deze pagina met onderwerpen als verwarmen (boven waterbad, ofwel au bain-marie) en andere veiligheidszaken. Gebruik beschermende kleding, handschoenen en veiligheidsbril bij het werken met gevaarlijke stoffen. Bedenk dat alcoholen ook gevaarlijk kunnen zijn, ook de drinkbare ethylalcohol en dan zeker in een hoge concentratie. Want zeer brandbaar!
Sommige recepten of in recepten vermelde stoffen zijn wellicht in onbruik geraakt, niet meer verkrijgbaar, niet meer toegestaan of zelfs ronduit gevaarlijk. Denk daarbij aan bijvoorbeeld asbest. Maar ook aan gevaarlijke stoffen als arsenicum en strychnine. Ga dus geen recepten namaken zonder kennis van zaken of met gevaarlijke of verboden stoffen. Met andere woorden:

'DON'T TRY THIS AT HOME'


Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met deze stoffen of van het opvolgen van de recepten in dit boek. Ons motto is slechts: Laat oude kennis niet verloren gaan.


 
copyright © 2010 -
vindikhier.nl - all rights reserved