Inhoudsopgave
frituren

Frituren, van bitterballen tot vis

Over de frietpot, frituurvet en frituurolie

Gefrituurd hebben we allemaal wel eens, soms met wisselend succes. Er zijn dan ook best wel een aantal belangrijke factoren die dat succes bepalen. Zoals de juiste olie en de juiste temperatuur. Laat die laatste trouwens nooit boven de 170 a 180 °C uitkomen om het gezond te houden.

Onderaan deze pagina vind je een overzicht met een aantal aantrekkelijke frituurgerechten, snacks en kibbeling om zelf te maken.


Elektrische frituurpan of ouderwets?

De ouderwetse frituurpan die werd verhit op de gasplaat of het fornuis is vrijwel helemaal vervangen door de elektrische frituurpan. Dat is eigenlijk best wel jammer want aan dat elektrische ding kleven best wel nadelen waarbij het woord kleven goed gekozen is.
Er zijn mensen die ieder jaar een nieuwe elektrische frituurpan kopen en de oude afdanken omdat deze er ondertussen zo verschrikkelijk uit ziet dat hij niet meer schoon te krijgen is. Vooral het elektrische gedeelte met de bedieningsknoppen ziet er vaak niet uit.

En dan is er dat verwarmingselement dat onder in de pan hang. Met koude-zone roepen de reclamejongens enthousiast, doelend op de lagere temperatuur vlak boven de bodem waardoor zich daar alle resten verzamelen. Het gevolg is dat veel mensen hun olie minder vaak verversen.

Daarnaast neemt dat element alleen maar plaats in die beter gebruikt had kunnen worden voor het frituren. En dan is er nog dat kleine frituurmandje dat meestal noodzakelijk is als scheiding tussen je snack en het verwarmingselement. En hoe vervelend is het als je oliebollen, kibbeling of tempura wil bakken en het deeg blijft aan het element of je frituurmand plakken?

Kun je echt vertrouwen op de temperatuur die op de schaalverdeling staat aangegeven? Dit kun je eenvoudig controlleren met een digitale frituurthermometer.

Je begrijpt het al, wij frituren liever in een ouderwetse frituurpan. De airfreyer laten we hier achterwege, dit is geen friteuse maar een heteluchtoven. Niet mis mee, trouwens.

elektrische-frituurpan
elektrische frituurpannen zien er altijd mooi uit als ze nog nieuw zijn

Ouderwets frituren

De ouderwetse frituurpan heeft een aantal aantrekkelijke voordelen:
 • Geen verwarmingselement in de pan
 • Een frituurmandje is niet persé nodig
 • Je kunt per keer zelf bepalen hoeveel frituurolie je in de pan doet en wat voor frituurolie je gebruikt afhankelijk van je doel
 • Na gebruik laat je de frituurolie afkoelen en giet het door een zeef terug in de fles
 • Zo kun je op een simpele wijze je olie en de pan schoonhouden
 • Met een watervaste stift zetten we na ieder gebruik een streepje op de fles.
  Na vijf streepjes gaat de olie naar de recycle-container in de buurtsuper.
  Of we maken er zeep of wasmiddel van.
  ZEEP? Kan dat dan?
  Jazeker, dat kan!


Veiligheid

Een goede frituurpan heeft een dikke bodem en is voorzien van een degelijke emaillen laag, zodat er geen vuil en vet aan hecht en dus makkelijk is schoon te houden.

Natuurlijk moet je de temperatuur in de gaten houden en altijd bij je pan blijven als hij in gebruik is. Voor de veiligheid hangen wij er altijd een digitale thermometer in, die reageert supersnel op iedere temperatuurschommeling. Werkt perfect!

Er ligt altijd een goed sluitend deksel naast je pan. Mocht ooit de vlam er in slaan, doe dan direct de wasemkap uit en direct daarna het deksel er op. In die volgorde!

Overigens zijn wij de gelukkige bezitters van een simpel buitenkeukentje, dus frituren we meestal daar. Hebben we ook geen afzuigkap nodig en mocht het ooit mis gaan en de vlam slaat er in ....... is er weinig risico.

Mocht je toch bang zijn voor 'vlam in de pan' ga dan gewoon voor een elektrische friteuse. Een overzichtje van de meest verkochte elektrische frietpotten zie je hier op deze pagina.

FRITUURGADGETS

Welke frituurolie?

De lekkerste patatten werden ooit gebakken in ossewit, een dierlijk vet. De frieten smaken er werkelijk fantastisch door. Ossewit is beter bestand tegen verbranden en oxidatie, het is goedkoper dan frituurvet en geeft meer smaak, aldus wikipedia. De meeste frituren gebruiken tegenwoordig plantaardige oliën, omdat deze minder verzadigde vetzuren bevatten.

Veel cafetaria's en snackbars in Nederland serveren verantwoord gefrituurde frites en snacks. Bij deze eetgelegenheden worden de frites en snacks gebakken in vloeibaar frituurvet.

Hoe meer onverzadigde vetzuren een frituurproduct bevat, hoe vloeibaarder het is en hoe gezonder.

Om die reden frituren wij hoofdzakelijk in arachideolie (pindaolie) dat neutraal is van smaak en sterk kan worden verhit.

levo-arachideolie

frituren-in-de-wok
Frituren in de wok gaat ook prima zoals hier bij het frituren van bananen. Let altijd op de juiste temperatuur.

Frituren ongezond?

Ten eerste alles met mate zou je zeggen. Daar staat tegenover dat er in een land als China ontzettend veel wordt gefrituurd. Belangrijk is dat je kwalitatief hoogwaardige en schone olie gebruikt die zeer hoge temperaturen aan kan. En dat je, ondanks dat, de temperatuur toch niet hoger laat oplopen dan max. 175 à 180 °C. Op de juiste manier frituren is volgens verschillende deskundigen beslist niet ongezond.

Ziet je frituurpan er niet uit?

Je maakt hem gemakkelijk schoon. Vul hem voor 3/4 met water en stel hem in op 90 graden. Uiteraard hang je het mandje er in, want die ziet er vast ook niet uit. Dan voeg je nog een afwastablet toe. Na tien minuten is je frietpan schoon en spoel je hem nog even na.Uit oven of frituur

.

'Enjoy Life'


 
copyright © 2010 -
vindikhier.nl - all rights reserved