Inhoudsopgave
kruiden en specerijen

Geklaarde boter zelf maken

Zelf boter klaren is in een land als India heel gebruikelijk. Het grote voordeel van 'Ghee' zoals geklaarde boter daar heet, is dat het geschikt is om te bakken met hoge temperaturen.

Bij het klaren van boter worden de vaste bestanddelen en het water verwijdert. Wat overblijft is puur botervet, ofwel geklaarde boter.

Overigens is geklaarde boter ook bij een aantal supermarkten te koop in kleine pakjes van 125 gram. Maar wil je zelf je eigen ghee maken, dan lees je op deze pagina hoe je dat moet doen.


ghee

Voordeel van geklaarde boter

Wie overstapt van bakken in gewone boter naar bakken in geklaarde boter wil niet meer anders. Bij het bakken in gewone boter zie je bij het bakken van vlees, vis al snel van die zwarte verbrande plekjes verschijnen en dat is niet echt gezond.

Hieruit blijkt al dat boter eigenlijk niet geschikt is voor bakken en braden want boter kan geen hoge temperaturen aan. Geklaarde boter kan dat wel.
Het rookpunt van boter is 177℃. Het rookpunt van geklaarde boter is 252℃.

  • Geklaarde boter kan hoge temperaturen aan
  • Het is lang houdbaar want het is puur vet
  • Het is geschikt voor mensen met een koemelkallergie
  • De botersmaak blijft behouden
ETEN & GADGETS

geklaarde boter
Ook te koop bij de supermarkt

Boter klaren
Keukenmeester René Ameling legt in onderstaande video nog een keer uit wat de voordelen zijn van geklaarde boter en net zo belangrijk, hoe je het maakt.'Enjoy Life'


 
copyright © 2010 -
vindikhier.nl - all rights reserved